Jak se nám daří žít "bez odpadu" I.

V tomto článku bych chtěla sepsat nějaké naše pokroky na cestě k žítí v domácnosti bez odpadu a taky sepsat co jsem vyráběla namísto toho abych to koupila. Napíšu sem i věci, které moc nejsem schopna vymyslet-nahradit za bezobal a tak. A vespod budou i nějaké věci, co chci dodržovat po zbytek roku :)

                                          Naše pokroky/řešení/výroba:


Nakupuju bez obalu a je to super. Doma máme ceduli, na kterou napíšu vždy, když něco chybí, nebo suroviny i s gramáží na výrobu čehokoli. Před tím, než jedu nakoupit si tuhle ceduli vyfotím, nebo napíšu do diáře či na papírek, nabalím si potřebné krabičky, skleničky a pytlíčky (vždy i nějaké navíc, protože vždycky najdu nějaký poklad :)) no a můžu vyrazit. Mimo bezobalový obchody nakupuju hlavně ovozel a stále i nějaký ty chlazený výrobky.


 Dnes jsem snad naposled vynesla celou krabici plnou plastů, kterou jsme naplnili za měsíc. Byl to celkem rozporuplný pocit, protože když si vezmu, kolik jsem toho dřív vyprodukovala, dostávám se zase trochu do depresí, ale ta vize, že tu krabici vynáším "snad už naposled" to je prostě krásný. :) Pokud vše půjde tak, jak si to maluju, v plastu budou končit už jen obaly od zatím nespotřebovaných potravin, které po dopotřebování nahradí něčím bez obalu. Jo a když už jsem byla u těch kontejnerů, koukla jsem do skla a teď už vím, že pokud budu potřebovat zavařovačky, vím kam zajít.
 Teď, když jsem fotila fotku "prázdné krabice" obsahovala kelímky, které jsem nevyhodila, protože z nich budou květináčky a taky obal od mixitu, který jsem konečně přesypala do sklenice.

Svědomitě třídíme bio odpad. Používáme na to kompostovatelný pytlíky, protože bez nich nám to tak nešlo. Je neuvěřitelný, kolik bio odpadu vytvoříme, jsem fakt ráda, že ho třídíme. Hnědou popelnici máme hned před domem, o to jednodušší to je.

Dnes jsem taky konečně zvládla zajít do knihovny, pořídit si kartičku a zrovna si i něco vypůjčit. A je to tak super! Hned jsem si domů přinesla tři National Geographic-o gendrové revoluci, medicíně budoucnosti a hlavně červnové vydání planeta, či plasty? Juchů! Kupování časopisů i knížek jsem se celkem vyhýbala, za NG totiž dáte stovku, počtete si pokocháte se úžasnejma obrázkama, ale co pak s tím? Dost často nemám srdce to vyhodit a tak to shromažďuju na záchodě. Takže z této jednoduché možnosti výpůjček mám opravdu radost. Zároveň čtu i knihy vypůjčené od kamarádky a ebooky na kindlu.



Milujeme sirupy, většinou ty balený v plastu, takže jsem si říkala, že je prostě nebudeme kupovat, ale! V sámošce, kterou máme hned za domem, mají sirupy jupí v zálohovaných lahvích! Tohle mi připadá asi jako úplně nejlepší swap, který se nám zatím povedl. K tomu jsem pořídila plastový "nalívátko" protože jakýkoli jiný byly šíleně zabalený a tohle bylo takhle nahatý :)

Vyráběla jsem prací sliz z olivového mýdla (který byl bohužel zabalenej v plastu) a sody na praní, bohužel to není vůbec sliz, ale voda, budu pátrat po jiném receptu. A včera jsem v mém oblíbeném bezobalovém obchodě - klik pořídila suroviny na výrobu šumivých bomb do záchodu, který podle mě ale vůbec nepění, příště zkusím nějaký jiný poměr.


Voskované ubrousky, které jsem vytvářela snad někdy v září, jsou úplně super, budu dělat další, protože mi to připadá jako nejlepší způsob uchovávání zeleniny v ledničce.


Jeden den nám došla směs mražené zeleniny do polévky, tak jsem se smířila s tím, že prostě teď už polívky dělat nebudu.. Pak mi ale došlo, že si můžu takovou směs udělat taky! Nakoupila jsem mrkev, celer, petržel, celer, nasekala to, nakrájela a v mnou oblíbejech poměrech nasypala do pytlíků a dala zamrazit.

Na Vánoce jsem dárky balila do látkových pytlíků, které mi ušila babička. Cedulky jsem vyráběla z toho, co jsme doma vytřídili, třeba i z krabičky od Sonnentor čaje :)  Myslela jsem si, že mi zůstanou na další rok, ale většina obdarovaných si je chtěla nechat, tak snad jim ušetří nějaký ten plast. Dobře mi posloužil i dopis pro Ježíška  díky kterému jsem až na pár věcí dostala vše, co jsem potřebovala, tedy to, co bylo v seznamu.

Když jsem si vybírala diář na tento rok, uvědomila jsem si, že "je se mnou něco špatně" protože jsem chtěla, aby byl co nejvíc eko, bio, raw a bez plastů. Vyhrál to diář clever minds, vyrábí je v Česku. Snažím se do něj psát tužkou, třeba ho další rok vygumuju a použiju znova.


Recyklace tetrapakových kartonů a vyhozených papírů do deníčků.


Nádobí myjeme stáčeným "jarem," rozložitelnou lufou (kterou se drhneme i v koupelně) a kartáčem od Tierry Chci se naučit umývat nádobí ve dřezu, je to divný to takhle říct, ale já to neumím, prostě nevím jak na to. Ach jo. 

Používáme tuhá mýdla, vyrobená v ČR či šampon-na Slovensku. Stále ale máme nějaká balená a stále hledám šampon, který by vyhovoval mé problematické pokožce.Krom šamponu, už ale snad nic baleného nekupuju.



                                          Co se nám vůbec nedaří:


Sehnat tyto věci bez obalu/bez plastu: tofu, maso, sýry a tak - jednoduše tyhle věci teď téměř nekupujeme. Mléko a jogurty - už konečně zajdu do mlékobudky a zkusím vyrobit jogurty doma. Bambucké máslo. Piniové oříšky. Špagety (mámě nějaký kroucený, ale nevyhovuje mi to). Chipsy, dřív jsme na nich fakt ujížděli, ale teď už se to uklidnilo, ale i tak se bojím, že s tím budeme mít někdy problém. Granko. Vůbec taky nevím jak zpracovat mandlovou drť z přípravy mléka.

Nejsem schopna s sebou nosit krabičku na jídlo, když jedu do města. Většinou to díky tomu dopadne tak, že jím oříšky v čokoládě na váhu, nebo sním párek v rohlíku a sem tam to dopadne tak, že na České, kousek od hodin je veganský okýnko a mají tam ty nejlepší pečený brambory. Krabička je rozložitelná-chci do ní zasadit nějaká semínka bazalky nebo tak, a vidličku si dám do svého cestovního příboru. Hlavně se furt asi stydím se vůbec zeptat jestli mi to dají do mé krabičky.


                                      Co chci zkusit dodržovat celý rok:

 Vést si  tabulku, do které si vždycky zapíšu čárku a datum když budu vynášet jakýkoli odpad. Nejvíc vytváříme bioodpadu, pak papíru a co nejvíc minimalizujeme spotřebu plastu. (papír dost často ještě shromažďuji na výrobu deníčků)

 Nekoupit si žádnou PETláhev, protože už mám svou nejkrásnější kovovou. Tak jsem na sebe fakt zvědavá.

Nosit s sebou vždy nějakou krabičku pro případ že budu mít ve městě hlad a budu chtít nějaké take-away food :) A přestat se stydět celkově nakupovat do krabiček, třeba i v Albertu nebo tak.. Jo a taky příbor!

 Mnohem víc se věnovat "výzkumu", víc se informovat a ptát, jak o nějaké problematice tak třeba o tom jak to mají lidé kolem mě nebo jak to funguje v bezobalových obchodech kde nakupuji.

                          Každý den se posunou blíže ke svému snu být úplně bez odpadu :)


Děkuji, že jste dočetli až sem, snažila jsem se sem napsat tak nějak vše a dalo mi to celkem zabrat, ale aspoň tu mám zapsaný nějaký dejme tomu výchozí bod, ze kterého jsem před nějakou dobou vykročila. 

Napadá vás nějaké řešení na to, co nám nejde nahradit? Máte osvědčený recept na  prací sliz nebo šumivé bomby? Nebo na cokoliv jiného? Napište :)


                PS: Kde v Brně najdu špagety bez obalu? Předem moc a moc a moc děkuju za tip! Pá!

Komentáře

  1. ahoj Kájo!
    ěmě ještě napadlo, že si můžeš vyrobit svůj sirup doma. Koupíš si sypanej čaj (který si můžeš nechat v cajovně nasypat do ceho chceš) a jde to udělat snad ze všech - earl grey, babičína zahrádka (jakože ovocnej z chajovny víšco), bylinky, maté, rooibos atd.
    No a pak si dáš do džbánu hrst nebo dve čaje, vyluhuješ (ovocný čaj klidně dýl, osoatní tak, at nezhořknou). Pak přecedíš a dáš to do hrnce s cukrem (cca hrnek?, ale klidně se koukni na poměry na netu), štávu z pulky citronu a vaříš než to zhoustne. Pak to uchováváš normálně v lednici. Dobrý na tom je, že můžeš mít fakt jakoukoliv příchut, nemusí to být jen domácí klasika bezový sirup žejo a víš přesně co v tom je )

    A ještě je skvělý si dát zmrazit ovoce (nakrájenej banán nebo třeba mango-co chceš) a zmrzlý to rozmixuješ. Můžeš přidat třeba jogurt nebo třeba med (nezmrzlej). No a máš super zmrzlinu!

    Na co jsou šumivé bomby do záchodu?
    Držím palce)
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je takovejch krásnejch rad, děkujů! Dycinky ale zapomenu zajít do Chajovny pro čajíček, ale už se na ten sirupek fákt těším, takže ještě jednou děkuju :) Jo a ta cizrna je taky parádní! už to jíme snad týden v kuse :D

      Vymazat
  2. Jo a místo chipsů je moc dobrá uvařená cizrna, kterou si nějak nachutíš (olej, sojovka, koření, sůl-jak chceš) a pak ji upečeš v troubě. Je to dobrý jen tak, ale i do salátu;)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, na špagety bych zkusila zajít do Tržnice na zelňáku do http://www.trznicebrno.cz/prodejci/pastificio/ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Týjo! To je krása, moc děkuji za tip, vůbec jsem o nich nevěděla a to tam sem tam zajdu. Děkuju :)

      Vymazat
  4. Nakupování do krabiček probíhá překvapivě dobře. Prodavačky se obvykle diví, ale tak nějak pozitivně. Pak krátce popovídáme a je nakoupeno. Z lock-lock krabiček jde cenovka krásně sloupnout, na organzové pytlíky se dají nalepit buď rovnou nebo na šňůrku. Směle do toho! Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, děkuji za reference :) dnes jsem se o tom bavila se sousedkou, co pracuje v Albertu, říkala, že by neměl být problém, akorát že mi nevynulují váhu krabičky, což mi přijde celkem na nic, ale rozhodně se na to chystám, určitě to půjde i jinde vynulovat :) Vzhůru na bezplastovou šunku!

      Vymazat
  5. S krabičkou v běžném obchodě to funguje. Bydlím na malém městě a běžně používám svoje pytlíky, dózičky, jídlonosiče. Nikdy nebyl problém. Stačí se nebát!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrá zpráva, děkuji :) Stačí se nebát, to je ono, látkové pytlíky šli jednoduše, teď ten další level, no. Díky, dám vědět.

      Vymazat
  6. V albertu chodíme normálně na šunku a párky do vlastní krabičky, teda jednou za čas, není to úplně každodenní strava :D (vše krom uzenin u nás mají už balené, třeba i sýry, přitom kdysi se daly brát na váhu, ale teď nám ten úsek zmenšili). Ženy jsou tam uplne v pohodě, vynulujou táru a krabičku neváží.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky